Breaking News

Wytwórczość kawy i jej klasyfikacja – jaki rodzaj kupić?

Kawę uprawia się jedynie w co niektórych państwach. Jest to niemniej jednak wybitnie dochodowy biznes. Eksportowana jest niemal do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Chyba wszyscy, w każdym zakątku na ziemi pijemy kawę. Oczywiście robimy to na rozmaite sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie konsumują, nie piją, wyraźnie jej nie ubóstwiają. Niemniej jednak to wyłącznie od nas zależy, od stworzonego przez nas smaku czy gustu czy taką kawę będziemy pić. Jeśli kawę eksportuje się niemal do wszystkich krajów świadczy to, iż musi być produkowana w ogromnych ilościach – oraz tak również jest w rzeczywistości. Każdego roku wytwarza się aż 7 milionów ton kawy. To w zasadzie dużo. W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana i jak zostanie przygotowana zależy jej smak.

A smaki są niezmiernie różne. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kawą bardziej gorzką czy taką, jakiej smak był niemal słodkawy. Kawę trzeba potrafić przygotować – sprawdź kawa ziarnista Indie. Czasem taki napój nie jest zbyt pyszny – musimy go stosownie przyprawić.

Na półkach sklepowych mamy bardzo różnorodne kawy. Zapakowane są one w rozmaite opakowania, pudełeczka, woreczki. Niekiedy bardzo długo zastanawiamy się nim wybierzemy tą słuszną. Aby wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy analogiczne do siebie w smaku, ale są również i takie całkiem rozmaite.

Kawę wolno poddać klasyfikacji. Rekomenduje się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne oraz te, jakie są liofilizowane. W Polsce najatrakcyjniejsze są kawy rozpuszczalne. Większość z nas pije właśnie takie kawy. Niegdyś nie były one dostępne. Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to w pewnych momentach było niesłychanie kłopotliwe.

Kupowało się w związku z tym kawy w ziarnach oraz prawidłowo przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, by uzyskać właściwą strukturę takich ziaren, żeby rozdrobnić je. Nie mogły być zbyt drobne, jednak oraz zanadto grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Dzisiaj mamy niezmiernie okazały wybór kaw. Są różne smaki, różni producenci.

Dodaj komentarz